maandag 16 mei 2016

Volwassenen onderbreken

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. --> Een kind dat een volwassenen tijdens een gesprek onderbreekt.

De meeste kinderen zijn uit zichzelf enthousiast. Helemaal als ze je iets willen laten zien of ergens nieuwsgierig naar zijn en je hierover dingen willen vragen. 

Wanneer een kind uit die enthousiasme of nieuwsgierigheid je iets willen vertellen of vragen, willen ze dit ook direct doen. Voor een kind maakt het dan niet uit of jij met iemand anders aan het praten bent. Een kind zal dan het gesprek onderbreken.

Ik zelf vind het heel vervelend als ik kinderen de hele tijd blijven vragen...
mama... mama... mamaaa? Mamaaaa? MAMAAA!!??

Je gesprek is dan eigenlijk al gestopt, hoevaak je ook al hebt gezegd dat hij even moet wachten tot je bent uitgesproken. Een kind moet leren om even te wachten tot jij uitgesproken bent. Maar hoe?

 
De tip:
  • Leg je kind uit dat het niet netjes is als je door een gesprek heen praat. 
  • Leg hem een nieuwe regel uit: Vertel hem dat hij zijn hand om jouw pols moet leggen wanneer jij met iemand aan het praten bent en dat jij jouw hand op zijn hand zal leggen. Je kind moet dan even wachten tot jij uit gesproken bent.
  • Wanneer je kind zijn hand om jouw pols legt, leg jij jouw hand op zijn hand. Op deze manier is er lichamelijk contact tussen jou en je kind.
  • Doordat je kind zijn hand om jouw pols legt, weet jij dat hij iets wil vertellen of zeggen. Je maakt je gesprek af.
  • Wanneer je gesprek is afgerond, kan je je kind alle aandacht geven.
 
Op deze manier geef je je kind de aandacht en respect die hij nodig heeft. Je laat merken dat je naar hem luistert en dat je tijd voor hem neemt. Het kind zal zich gehoord voelen. Op deze manier heb je geen 'gezeur' en wordt je gesprek niet abrupt gestoord. 

"Oefening baart kunst."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten